maandag 21 mei 2012

Goedele Liekens, Maaike Cafmeyer, Lieve Blancquaert Oxfam Fairtrade fotoshoot @ Vlaamse vrouwen


Lieve Blancquaert strikte ook dit jaar weer zes ‘glansmensen', waaronder Vlaamse vrouwen Goedele Liekens en Maaike Cafmeyer, voor een bijzondere Oxfam Fairtradefotocampagne. Of zag u eerder al Delphine Boël als vrijheidsbeeld en Michiel Devlieger als kikker in een poel?

In De Rode Loper was er een reportage over 'the making of' fotoshoot 'Glansmensen voor Oxfam Fairtrade'van de nieuwste Oxfam Fairtradecampagne met beelden van Walter Van Beirendonck, Michiel Devlieger, Vlaamse vrouwen Maaike Cafmeyer, Goedele Liekens, Delphine Boël en Helmut Lotti door Lieve Blancquaert.

Een ‘glansmens' is in Zuid-Afrika wat wij hier een BV noemen, een bekende mens dus. Zanger Helmut Lotti is het allebei: een BV in ons land, een ‘Glansmens' in Zuid-Afrika. Voor Oxfam Fairtrade trok hij zijn witte pak aan en voor de lens van fotografe Lieve Blancquaert liet hij een reuzenglas rode wijn over zich uitgieten.

Tv-presentator Michiel Devlieger kreeg van Lieve groene ooglenzen, en dook toen in een kikkerpoel, van waaruit hij ons als een kikvorsman aankijkt onder de slogan ‘Greenplease'. ‘Weinig mensen weten dat de Fairtradeproducten van Oxfam, die goed zijn voor mensen in de Derde Wereld, meestal ook biologisch geteeld zijn. Daar heb ik met deze slogan en affiche naar willen verwijzen', zegt Lieve Blancquaert.

Vlaamse vrouw Goedele Liekens maakt met een zwarte baby aan de borst reclame voor eerlijke chocolademelk (‘Milky W@y'). Tijdens het geven van de borst zegt ze:'Vrouwen die hun leven in eigen handen kunnen nemen dankzij fair trade, een zalig gevoel!' Vandaar de borstvoeding. Mode-ontwerper Walter Van Beirendonck is een halve berenman geworden die verwijst naar de fairtradesuiker in de berensnoepjes van Oxfam. En actrice Maaike Cafmeijer doet aan ‘Hair Trade' met een kapsel vol koekjes.

Ten slotte is er de kunstenares Delphine Boël, die als vrijheidsstandbeeld aandacht vraagt voor ‘Libertea', of fairtradethee. ‘Ik wilde haar eerst een Victoriaanse jurk aantrekken, zo een met blote schouders en armen. Op een van haar armen zou ze dan een tattoo hebben: God Save the Queen. En ik zou haar een kroontje op het hoofd zetten, want ze is toch ook een heel klein beetje prinses', lacht Lieve Blancquaert.

‘Delphine moest erom lachen, maar zei dat ze dat echt niet kon doen. Ze zou er problemen mee krijgen, te naakt, en achteraf gezien ben ik blij dat we er iets anders op hebben gevonden. Want een polemiek zou de aandacht alleen maar hebben afgeleid.'

Fotografe Lieve Blancquaert stelde de nieuwe Oxfam affichecampagne voor. Ze is met weinig middelen tot stand gekomen maar weet dank zij de creatieve aanpak van Blancquaert altijd veel aandacht te trekken.

‘Minstens zo belangrijk', zegt de fotografe, ‘is het magazine-achtige boekje dat Oxfam uitgeeft over vijf Fairtradeprojecten in de wereld. Ik heb die projecten bezocht en breng er met mooie foto's en korte teksten verslag over uit.

Iedereen kent intussen Fairtrade wel als merk, maar wat het betekent te velde is veel minder bekend. Voor een suikerboer in Paraguay, een wijnboer in Zuid-Afrika of een theekweker in Sri Lanka maakt Fairtrade het verschil tussen niemand of iemand zijn.'

‘De boeren krijgen er aandelen in het bedrijf waarvoor ze leveren of worden er lid van een coöperatieve, waardoor ze een gegarandeerd minimuminkomen hebben, ook als het weer de oogsten vernielt. De teelt is vaak veel intensiever omdat ze biologisch werken, maar ook gezonder voor hen, want er wordt niet gespoten met verdelgingsmiddelen, zoals de multinationals doen.

En zo leveren ze een mooi product af dat door ons gewaardeerd wordt', weet de fotografe. ‘Ik heb daar heel pakkende momenten meegemaakt toen mensen zagen dat we thee of koekjes hadden meegebracht uit België, en dat dat hun thee en hun koekjes waren. Dat ontroerde hen enorm.'

Lieve Blancquaert staat opnieuw garant voor zes fantastisch mooie beelden. Maak kennis met Walter 'Van Berendonck', glansmens Helmut Lotti, Maaike Cafmeyer met een hoofd vol 'Hair Trade', Goedele Liekens als fairtrademadonna met kind aan haar borsten, Michiel Devlieger in het groen en Delphine Boël als 'Libertea'.

Het fotoboek van Lieve Blancquaert is vanaf 1 december te koop in alle Vlaamse wereldwinkels. Het kost 11,50 euro. Er hoort een dvd bij die te koop is voor 6,95 euro.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten