maandag 23 mei 2011

Maaike Cafmeyer 'Mag ik U kussen' @ Vlaamse Vrouwen


Maaike Cafmeyer (Torhout, 30 maart 1973) is een Vlaams actrice die bekend werd door haar rol als vrouw van Bart De Pauw in de komedieserie Het Geslacht De Pauw.

Cafmeyers vader en grootvader zaten bij het amateurtoneel. Ze was de oudste van drie kinderen en erg verlegen. Toch trok de sfeer van het theater haar erg aan. Maaike Cafmeyer begon haar toneelopleiding aan het conservatorium op de afdeling woordkunst.

Sam Bogaerts castte haar voor een rol in Wachten op Godot van Samuel Beckett. Zo begon haar acteercarrière. Met het NTG stond ze met Peter Pan twee seizoenen op de planken, de Rocky Horror Show liep zelfs drie seizoenen. Ze was ook lid van de Spelersgroep Ernst/Serieus.

In 2004 nam haar bekendheid toe toen ze gecast werd als vrouw van Bart De Pauw in Het Geslacht De Pauw. Vanaf datzelfde jaar konden we haar aan het werk zien in de Ketnet-serie En daarmee Basta! als tv-gezicht Patsy Carlisse. Ook in de volgende reeksen van En daarmee basta! neemt ze die rol voor haar rekening. Sinds 2004 doet ze ook mee in de detectivereeks Aspe, waarin ze inspecteur Carine Neels vertolkt. In 2008 speelde ze naakt mee in Franstalige Belgische film Formidable en de Vlaamse film Loft van Erik Van Looy en Bart De Pauw.

In 2008 werd ze Beste Actrice Nationaal, volgens de lezers van HUMO die stemden voor Humo's Pop Poll. In 2009 was ze lid van de Raad van de Gouden Plaat in het één televisieprogramma Hartelijke groeten aan iedereen.

Belgische Babe Maaike Cafmeyer is twee jaar getrouwd geweest met kunstenaar Klaas Ruysschaert, tot dit huwelijk misliep.

In Mag ik u kussen?, het nieuwe Canvas-programma van Bart Peeters, proberen drie bekende 'woordkunstenaars' de edele kunst van het verleiden in ere te herstellen. De hoogste tijd, volgens Peeters, want er is in onze maatschappij wel veel verleiding, maar altijd gaat het om visuele prikkels, nooit om intellectuele. En dus kregen Dimitri Leue, Pieter Embrechts en Jelle De Beule in de eerste aflevering de opdracht om de actrice Maaike Cafmeyer verbaal te bespringen en intellectueel binnen te doen.

Dat had Dimitri Leue perfect begrepen. Hij verleidde zijn 'prooi' met pure poëzie: hartverwarmende, intelligente rijmpjes, maar telkens met een fijne knipoog. Zijn openingszin was meteen raak, zijn gedeelde bewondering voor Bach ronduit prachtig, en hoe hij vervolgens verdronk in de ogen van Maaike Cafmeyer - 'Kunst is moeilijk te beschrijven' - zelfs aandoenlijk.

Je voelde vanaf de eerste minuut dat hij op het einde van de uitzending de ultieme vraag zou mogen stellen aan Maaike Cafmeyer. En je kon ook perfect voorspellen dat de beeldige sexy actrice positief zou antwoorden met de zin: 'Ik dacht dat je het nooit zou vragen.'

Maar daar draait het in Mag ik u kussen? natuurlijk niet om. Dit is geen spelprogramma met winnaars en verliezers, wel een humoristisch panelprogramma, opgebouwd als een leuke pastiche van Blind date.

En zoals het in zo'n realityshow hoort, is de casting van de kandidaten van het grootste belang. Het contrast tussen de zachtmoedige Dimitri Leue en zijn brutalere rivalen kon moeilijk groter zijn. Zo stopte 'Neveneffect' Jelle De Beule de inhoud van een doos kauwgom in zijn mond - bij liefde gaat het nu eenmaal om geuren - om de kleverige brij vervolgens onder zijn stoel te plakken.

En ook Pieter Embrechts verloor het uitgangspunt van het programma weleens uit het oog. Hij vertoonde nogal wat machogedrag en zijn openingszin ('Je doet mij aan iemand denken: mijn volgende lief!') had niet misstaan bij Ingeborg in de originele versie van Blind date.

Ik twijfel niet aan het improvisatietalent van het trio, maar in Mag ik u kussen? leek bijna alles toch goed voorbereid. Niet dat het stoorde, want het leverde een half uur kostelijk amusement op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten