woensdag 15 september 2010

Evy Gruyaert voor Vlaanderen Vakantieland in Mozambique @ Vlaamse Vrouwen


Belgische MNM en VRT Babe Evy Gruyaert maakte voor Vlaanderen Vakantieland een reis van Mozambique naar Zuid-Afrika. Vanavond komt ze in Inhambane oog in oog te staan met getrainde ratten. Het Vlaamse Agentschap voor Internationale Samenwerking schakelt de diertjes in om antipersoonsmijnen op te sporen. Die zijn er achtergebleven na de burgeroorlog in 1992.

'Ze gebruiken ratten omdat die diertjes, in tegenstelling tot honden, met gelijk welk baasje willen werken en licht genoeg zijn, zodat de mijn niet ontploft als ze erop staan', vertelt Vlaamse Vrouw Evy Gruyaert. 'Door de ratten te belonen met voedsel leren ze heel snel om de geur van TNT te herkennen. Als ze de springstof ruiken, beginnen ze met hun pootjes in de grond te woelen.'

Evy Gruyaert kreeg ook zo'n rat op schoot. 'Het was de eerste keer in mijn leven dat ik een rat vasthield. Gelukkig was het een braaf exemplaar, want ik ben normaal gezien niet zo gek op beesten die geen haar op hun staart hebben.'

Evy Gruyaert trekt haar avontuurlijke schoenen aan en maakt een wervelende rondreis van Mozambique naar Zuid-Afrika. In nauwelijks twee weken is ze helemaal 'out of Africa', en reist ze van in hoofdstad Maputo in Mozambique de grens over tot in Limpopo, misschien wel één van de meest onderschatte pareltjes van Zuid-Afrika.

Deel 1 : Mozambique
Mozambique heeft een schitterende kust, een brok Portugees erfgoed en nog véél meer ongerepte natuurplekken. Hoofdstad Maputo is een bruisende metropool aan het water. Evy proeft er een verrukkelijke mix van de Portugese en Afrikaanse keuken, maar ook het nachtleven bruist als nergens anders, met veel opzwepende dans en muziek. Maputo is vooral één gigantische brok couleur locale met veel, héél veel warme mensen. Maputo is een stad die je meteen onderdompelt in het échte Afrika.

Als je houdt van paradijselijke plaatjes met een azuurblauwe achtergrond, dan zijn de honderden eilandjes voor de kust van Mozambique zeker een must. Moeder natuur, de beste architect ter wereld, heeft ze gedecoreerd met witte zandstranden, wuivende palmbomen en 'a touch of Africa'. Bazaruto bijvoorbeeld is een echte droomreis in het paradijs. Evy Gruyaert ontdekt er 'a room with a view' in haar schitterende luxelodge, en wat je volgens haar echt moet doen is rondvaren in bikini in een dhow. Niet alleen om vogels te spotten, maar ook om vis te vangen.

In Inhambane heeft het VAIS – het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking - een basis waar ratten worden getraind om mijnen op te sporen. Het Apopo-project is ontstaan vanuit een gek idee van de Vlaming Bart Weetjens. Tijdens z'n wereldreis werd hij geconfronteerd met antipersoonsmijnen en de schade die ze bij onschuldige mensen kunnen aanrichten. Toen ontstond bij hem de idee om vanuit zijn liefhebberij voor ratten, te zoeken naar technieken om mijnen op te sporen en onschadelijk te maken.

In 2000 ging het Apopo-project van start in Tanzania, in 2003 voor het eerst in Mozambique. In Inhambane maakt Evy Gruyaert kennis met de bijzondere manier waarop de ratten worden gekweekt en afgericht. En om de actie 'on the field' te ervaren, bezoekt ze de 'operational area' in Chokwé. De ontmijning van dit oude spoorweggebied is van groot belang voor de lokale economie. Mozambique anders bekeken: op z'n zachtst gezegd, een unieke ervaring.Geen opmerkingen:

Een reactie posten