woensdag 6 oktober 2010

Uitgekiende marketing strategie Kitty Crush(Zoë Van Gastel, Alizée Poulicek, Anouk Matton) in lijn met meer naakte BV's en actrices in Vlaamse media

Vlaamse productie Kitty Crush wordt uithangbord Life!tv-programmatie

Op maandag 13 september begon Life!tv met een nieuwe programmatie, die grotendeels bestaat uit Vlaamse producties. Life!tv bevestigt daarmee resoluut zijn mannelijk DNA en kiest dan ook voor 'Mentertainment' als base line. Daarnaast kiest Life!tv uitgesproken voor lokale verankering. “Vlaams”, “mannelijk” en “schalks” zullen de belangrijkste waarden zijn die de programmatie typeren.

Eerder deze zomer raakte reeds bekend dat Ex-Miss België Alizée Poulicek, gewezen eredame Zoë Van Gastel(ATV presentatrice) samen met de tot op heden onbekende Anouk Matton(studente) die compleet nieuw is in de wereld van show en entertainment, opgeleid worden tot DJ’s. Life!tv volgt het wel en wee van die opleiding en de prettig gestoorde avonturen van dit sexy blonde drietal in de dertiendelige reality reeks “Kitty Crush”. Ook topless fotoshoot worden gecoverd. “We zijn ervan overtuigd dat we met Kitty Crush een zeer hoogwaardige eigen productie op antenne brengen”, zegt Wim Weetjens, COO van Life!tv. “Dit is het eerste in een reeks nieuwe programma’s waarmee Life!tv een breed mannelijk publiek wil aanspreken.”

Alizée Poulicek, Anouk Matton en Zoë Van Gastel zijn in Antwerpen, modestad en place to be als het over nightlife gaat. De “Kitty Crush” meisjes hebben besloten om hier een tijdje samen een appartement te betrekken. Dicht bij het fashiondistrict, dicht bij de hippe clubs...

De 3 blondines vervullen tevens een prominente rol in de uitgebreide media-campagne die de herlancering van Life!tv aankondigde in kranten, tijdschiften en op affichage.

Nu is het inzetten van vrouwelijk schoon als PR strategie in de media wereld natuurlijk niet ongewoon, maar de laatste jaren zien we hier toch wel een nieuwe trend in.

Het lijkt het er zelfs op, dat er een vloedgolf aan Vlaams naakt in de media, TV en cinema gaande is. Is dit toeval?

Nathalie Meskens, Veerle Baetens en Marie Vinck gingen al met de borsten bloot voor kijkend Vlaanderen. Anno 2009 is naakt al lang geen taboe meer onder Vlaamse BV’s en actrices. Integendeel. Beginnende en al bekende actrices en BV’s gebruiken juist de nieuwe media zoals internet om hun marktwaarde te verhogen.

Nathalie Meskens toonde haar naakte lichaam en borsten in en aan David.
De – overduidelijke - dochter van actrice, auteur en regisseur Hilde Van Mieghem Marie Vinck ging al voor de tweede maal bloot in De Rodenburgs. De eerste keer duwde mevrouw Vinck haar twee pronkstukken net boven het zwembadwater uit, een hoog ‘m’a tu vu’-gehalte. De tweede maal bevond ze zich niet meer in, maar uit het zwembad, waar ze topless lag te zonnen. Een meerwaarde aan het verhaal bracht het echter niet.

Veerle Baetens, de kameleon onder de Vlaamse actrices, toonde haar naakte borsten in Code 37. Daarin speelde ze de rol van Hannah Maes, hoofdinspecteur van de zedenrecherche. De stoere Hannah is single, maar wil ook van de geneugten van seks genieten, al dan niet in haar dromen. Na ettelijke bloot scènes in bad, met haar trillende badeend, en een naakt douchescène, kregen we een seksscène te zien, of toch een blote borst, wat gehijg en geduw en getrek tegen enkele muren.

Volgens media deskundigen gebruiken actrices en BV’s hun naakt optredens steeds vaker, om zo op een gewiekste manier gebruik te maken van de impact van internet.

Daniel De Keersmaeker van Marketing bureau Fadec Media vertelt, dat Vlaamse actrices steeds meer de mogelijkheden van gratis publiciteit via het internet ontdekken.
Ook de producers van televisie series spelen hier handig op in. Door voor uitzending al aan te kondigen, dat een bepaalde actrice naakt gaat, creëert men op voorhand een hype op internet, waar allerlei fora en sociale netwerk sites als Facebook en Twitter dit bericht overnemen, en waardoor de uitzending flink hogere kijkcijfers oplevert.

En goed voorbeeld van deze strategie was de naaktscène van Lien van de Kelder in Zonestad, die op voorhand al flink wat stof op internet deed opwaaien.

Na de uitzending zijn de beelden via diverse sites nog na te kijken, wat weer bijdraagt aan gratis publiciteit voor de actrice, en daarmee een grotere marktwaarde. Ook dit past in de media strategie.

Maar niet alleen fora, sociale netwerk sites als Facebook en Twitter, bekende babes sites en video sites zoals Mokkels, Garage TV en YouTube doen hieraan bewust of onbewust mee, ook gerenommeerde sites als die van Nieuwsblad.be spelen het spel mee.
Nieuwsblad.be publiceerde recentelijk zelfs de Top Tien van Vlaamse naaktscènes op hun site:

1. Nathalie Meskens bloot op bed in David
2. Marie Vinck topless zwembad in 'De Rodenburghs'
3. Veerle Baetens naakt onder douche in Code 37
4. Saartje Vandendriessche naakte paaldanseres in Matroesjka's
5. Ann Ceurvels diverse keren in Diamant
6. Anneleen Liegeois in Wittekerke
7. Francesca Vanthielen in Licht
8. Lien Van De Kelder in Zone Stad
9. Sandrine André in Wittekerke
10. Maaike Neuville in Aspe

Ondanks dat bloot dus voor veel gratis publiciteit zorgt, en dus hogere kijkcijfers en grotere bezoekers aantallen bij films, kiest Jan Verheyen er in zijn nieuwste film, Dossier K, voor om alles bedekt te houden. Geen naakt in deze film. ‘In de film zit Naomi, gespeeld door Marieke Dilles, temidden een passionele relatie. We hebben een geweldige vrijscène met haar gedraaid. Heel mooi, heel opwindend, heel puur. Maar die naaktscène zit niet in de film. Waar we ze ook probeerden te steken, het leek altijd de obligate vrijscène. Ze haalde de aandacht weg. Op dat moment schiet zo'n scène haar doel voorbij’, vertelde Jan Verheyen aan Het Nieuwsblad. Wat niet wil zeggen dat Jan Verheyen tégen een blote borst is. Integendeel.

Zelf ziet hij ook geen graten in de naaktscènes van Nathalie Meskens, Veerle Baetens of Marie Vinck, 'De afgelopen dagen en weken was er wat bloot op televisie, ja. En dan? In alle gevallen is dat perfect verdedigbaar. Neem nu Veerle Baetens in Code 37. Ze speelt een jonge, zelfstandige en alleenstaande vrouw. Dat ze seks heeft, of fantaseert over seks, past perfect binnen haar personage. Net zo bij Nathalie Meskens in David. Voor het eerst geeft ze toe dat ze verliefd is op haar tegenspeler. Dan moet je dat ook laten zien. ‘seks en naaktheid maakt deel uit van het leven, dus moeten we er ook niet flauw over doen. De naaktscènes van Marie Vinck leken dan weer wél obligaat. In De Rodenburghs zit ze in de tuin met een fles champagne. Topless, terwijl geen kijker zich eraan had gestoord als ze een bikini had aangehad. 'Je zou eens moeten weten hoeveel vrouwen topless zonnen', weerlegt Verheyen. 'Dat is gewoon de realiteit. Trouwens: als ik borsten had als Marie Vinck, dan zou ik ze ook altijd en overal willen tonen (lacht)’.

Tegenwoordig maakt ook niemand er een probleem meer van om uit de kleren te gaan voor een verhaal.
Ook bekende actrices niet, zoals Lotte Pinoy, bekend als Helena uit 'Sara'. In VTM-telenovella ‘Sara’ laat ze zich als het personage Helena naakt fotograferen door haar ex-vriend Jurgen.

Ik kan het ook niet helpen, maar 'Sara' is een kijkcijferkanon, en als je als actrice aan meer dan een miljoen kijkers blootstaat, gebeurt het weleens dat een scène waarin je naakt voor een fotograaf poseert een eigen leven gaat leiden op het internet. Het is Lotte overkomen, en ze heeft er de kranten mee gehaald. Een domoor had die overigens brave, op het hele gezin berekende naaktscène tegen betaling op een pornosite aangeboden, terwijl ze lang en breed te zien was op allerlei gratis video sharing websites.
Ook de Vlaamse theater- en filmactrice Maaike Neuville (26) maakt daar geen punt van! Als slagershulpje Anke Reyniers ging ze in de tragikomische televisieserie “Van Vlees en Bloed” op Eén, met klasse volledig naakt!

De populaire reeks “Van Vlees en Bloed” heeft haar naam dan weer niet gestolen. Eerder in de serie ging actrice Alice Reys - mevrouw Tom Van Dyck- halfnaakt aan een tak hangen tijdens een heuse vrijpartij met slager André Vangenechten, rol vertolkt door Lucas Van den Eynde. Die blootscène kan u intussen herbekijken op filmpjessite YouTube onder de naam Den bospoeper en een toereken gaan doen met de Joepie. Al meer dan 95.200 kijkers werden al gelokt. Ook het beruchte fragment waarin Nonkel Luc (Tom Van Dyck) bruusk in Reys’ borsten knijpt omdat hij haar herkent als ‘de boshoer’, staat op YouTube te kijk.

Nu was het Maaike Neuville (o.a. ‘De Indringer’, ‘Katarakt’) die ‘vlees’ liet zien. Zij speelt Anke Reyniers die werkt in Andrés slagerij. In de serie heeft ze iets met zoon Rudy, gespeeld door Tom Dewispelaere.

De vrijscène tussen de twee acteurs is op het internet uitgroeit tot heuse internet hype. Ook Lien Van de Kelder in ‘Zone Stad’ en Lotte Pinoy, die naakt poseerde in ‘Sara’ haalden naakt moeiteloos meer dan 90.000 hits. En het zijn niet de enige massaal bekeken naaktscènes op Garage TV. Zo werd de vrijpartij van Anneleen Liegeois en Stan Van Samang in ‘Wittekerke’ al ruim 45.000 keer bekeken. De stoeipartij van Ann Ceurvels en Herbert Flack in ‘Diamant’ heeft al meer dan 26.000 hits en ook de verschillende naaktscènes van Francesca Vanthielen en Herbert Flack in ‘Aspe’ werden al gretig bekeken op Garage TV. Francesca Van Thielen, en destijds Ann Ceurvels, Sofie van Moll en Pascale Bal konden niet op het scherm komen zonder dat ze eens met hun blote tetten en blote kont over het beeld konden rennen. Het "functioneel naakt" dient dus niet alleen de verhaallijn maar stimuleert ook de zo belangrijke kijkcijfers.


Marie Vinck probeert dan weer ook nog op een andere manier haar marktwaarde op te krikken, door naakt onder herfstbladeren te gaan liggen.
Actrice Marie Vinck prijkte onlangs namelijk op de cover van Humo, bedekt met niets meer dan enkele herfstbladeren. De dochter van actrice Hilde Van Mieghem speelt momenteel in 'De Rodenburgs', maar had ook al rollen in 'Loft', 'Zone Stad' en 'SM-rechter'.
'De bladeren waren nog nat', vertelde Marie Vinck op Studio Brussel over de naakt fotoshoot. 'Plots stond ik daar poedelnaakt, en werden er twee kleine bladeren op mijn borsten gelegd.'

In Humo zegt de actrice dat ze bang was om aan 'Loft' te beginnen. 'Maar goed, ik zal zeker wel sex-appeal hebben? Ik ben er nooit zeker van geweest, maar misschien moet ik Erik Van Looy wel dankbaar zijn dat hij dat sexy aspect in mij heeft gezien, en dat ik ook die regionen ook even kon verkennen.'

Evi Hanssen dan weer, de Belgische presentatrice van Expeditie Robinson, was ongeveer een microseconde naakt te zien in een Vlaams reclame spotje van TV-kabelbedrijf Telenet.

Als je net met je ogen geknippert hebt was het moment alweer voorbij, maar de clip met de naaktscene op Youtube is een regelrechte hit op het internet.

Achter Evi Hanssen naakt in de reclame stonden uiteraard slimme PR mensen.

Het idee achter de reclame is dat met digitale televisie beelden stil gezet kunnen worden met de pauze toets. Op het filmpje zijn een stel olifanten te zien met heel snel het beeld van een naakte Evi Hanssen ertussen. En het is natuurlijk de kunst om het beeld precies stil te zetten op de korte flits wanneer Evi Hanssen bloot te zien is tussen wandelende olifanten.

Evi Hanssen, net weer bevallen van een gezonde baby, presenteert samen met Eddy Zoëy het programma Expeditie Robinson.
Evi Hanssen zelf vindt het leuk dat het filmpje een hit is op het internet. "Ik ben toch een vrouw van 31 met een kind", zegt de presentatrice, "het is toch plezant dat mensen me in m'n nakie willen zien".

Evi Hanssen ging meteen akkoord om bloot te poseren, net omdat het naakt met een knipoog is. 'Die olifant bedekt me een heel klein beetje, maar niet veel', aldus de 30-jarige Hanssen.
Dit is heel iets anders dan naakt gaan op de cover van een blootblad als Playboy.

De eerste reclamespot die getoond wordt toont Evi Hanssen naakt tussen de olifanten. Er komt ook nog een tweede spotje, waarin de blote borsten van Evi te zien zijn tussen vissen.

Niet alleen bekende actrices of presentatrices maken gebruik van de publiciteit die internet aandacht vanzelf genereert, ook jonge nieuwe actrices hebben om die reden geen probleem om hun naakte borsten te tonen.

Eline Kuppens studeerde pas in 2006 af als actrice aan het RITS. Na een paar omzwervingen in het theater brak ze door in de film Linkeroever.

Er is redelijk wat naakt te zien in de film Linkeroever. Hoe sta jij daartegenover?
EK: " Het is niet mijn hoogste ambitie om naakt te zijn en dat mensen mij alleen bloot kennen.
Maar Pieter vond het nodig in de film, en ik snap ook wel waarom. De film gaat heel hard over lichamelijkheid. De naaktheid van Marie maakt haar ook kwetsbaar. Het is ook geen vulgair naakt. Ze staat onder de douche, en je bent nu eenmaal naakt onder de douche. Je kunt dat dan eventueel zo kadreren dat er niets te zien is. Maar Pieter is natuurlijk een man en die dacht waarschijnlijk, we kadreren het zodat je het wel ziet. Ik snap zijn keuze daarin ook wel.

Een actrice is niet hetzelfde als iemand die in de Playboy staat, of iemand die met opzet naakt gaat zodat je ernaar kan kijken. Het blijft wel raar dat alle vrienden waarmee ik vroeger op café zat mij nu allemaal naakt zullen zien. Dat hoort erbij als je acteert. Eigenlijk mag je er niet bij nadenken, want op dit moment denk ik: “Oh nee, jullie hebben mij hier allemaal naakt gezien”, en dat is echt heel raar (lacht)!"

Sommige series lijken dan weer speciaal bedacht te zijn om zoveel mogelijk bloot te laten zien, zoals de VTM serie Matroesjka’s. VRT omroepster Saartje Vandendriessche maakte door het showen van haar blote borsten als paaldanseres in een nachtclub een blitz carrière. In de serie Matroesjka’s zien we hoe Antwerpse vrouwenhandelaars jonge Russische en Litouwse meisjes rekruteren voor het Belgische prostitutiemilieu. Een harde crimi-serie met veel bloot erin.

Zowat alle bekende Vlaamse acteurs waren van de partij in deze fictiereeks, waarschijnlijk de beste sinds jaren. (kleine opsomming: Peter Van den Begin, Tom Van Dyck, Axel Daeseleire, Wim Opbrouck, Frank Aendenboom, Lucas Van Den Eijnde, Stany Crets, Saartje Vandendriessche, Hilde Heijnen, Tom Van Dyck, Mark Van Eeghem, Luk Wyns, Veerle De Jonghe en Manou Kersting) Daarnaast deden er ook nog wat vrouwen mee; van dat vrouwelijk schoon uit Oost-Europa met een prachtig lichaam. Deze meisjes zorgden voor de nodige scènes functioneel naakt.


Acteurs en actrices vinden het meestal niet zo’n probleem om naakt te gaan binnen het kader van de serie, maar ook programma's waarin je niet zo snel bloot zou verwachten, doen aan de trend mee. In Vlaanderen Vakantieland mochten we dit jaar al de naakte lichamen van Cath Luyten en Erika Van Tielen bewonderen.

Mooi hoe Cath Luyten werkelijk álles in de strijd gooit om ons in de winterspecial van 'Vlaanderen Vakantieland' te overtuigen van de schoonheid van Lapland. Zelfs een naakte saunabeurt in de sneeuw is niet te veel.
Die reporters van Vlaanderen Vakantieland toch: ze wandelen, klimmen, zwemmen, duiken en vliegen zich de longen uit het lijf om de kijkers thuis net dat beetje extra te bieden. Meestal braafjes in bikini of badpak. Maar reporter Cath Luyten (32) gaat soms nog een stapje verder: de vrouw van sportjournalist Frank Raes was naakt te bewonderen terwijl ze in Lapland richting sauna holt en aansluitend een ijskoude duik neemt in een ijswak. De PR jongens van de VRT waren zo handig om die naakt beelden van de tetten van Cath Luyten in het reclamefilmpje voor deze aflevering te gebruiken. Dat was de aandachtige kijker niet ontgaan, merkte Cath Luyten. 'Ik was donderdag voor Vlaanderen Vakantieland aan het filmen in Tremelo voor Damiaan. Op de markt waren werkmannen bezig. Een van hen sprak me aan: Zijt gij dat die daar naakt in dat water springt? Ja, dus.'

Hoewel dit niet het eerste blote achterwerk in Vlaanderen Vakantieland is, is het zeker wel opvallend. 'In dat deel van de wereld heeft bijna iedereen een sauna: je kunt er niet omheen. Ze zitten er úren in en nemen hun thee of sterkedrank mee. Ik vond het flauw om daar in badpak of bikini in te stappen, dat doen ze daar niet. Dus deed ik het maar zonder kleren en uiteraard gebruikten de PR jongens één net dat bloot moment in een filmpje voor deze aflevering. Of Frank Raes dit al gezien heeft? Ik had het hem verteld. Ik wacht nu op het moment dat we die aanloop naar de sauna samen kunnen doen.' (lacht)

En laatst kwamen daar nog de naakt beelden van Geena Lisa en Saartje Vandendriessche bij, die beide naakt in een sauna gingen tijdens een Beauty & Wellness arrangement in een beautycentrum .

Dat brengt ons meteen bij de vraag of dit nu allemaal wel zo nieuw is, want in het verleden waren de ex presentatrices van Vlaanderen Vakantieland Manuela Van Werde en Sabine Hagedoren ook al eens naakt onder douches en in sauna’s op het scherm te zien.

Oplettende kijkers zullen dan ook zeggen dat er vroeger eveneens geregeld naakt op TV te zien was, voorbeelden zijn Joke Devynck in Flikken, Loes van den Heuvel die nog voor ze de rol van Carmen Waterslaeghers vertolkte in FC de Kampioenen bloot ging in Liefde & geluk, Ann Ceurvels waarvan het gerucht ging dat ze vaker naakt op TV te zien was dan met kleren aan, en actrice Hilde van Mieghem, de moeder van Marie Vinck, die het levende bewijs is dat de appel meestal niet ver van de boom valt.
En ook voor Veerle Dobbelaere geldt dat ze voor haar glansrol in de SM rechter al diverse keren naakt te bewonderen was in menige film.

Toch waren het toen meer losstaande gevallen, waar geen vooropgezet plan of strategie achter zat.

Tegenwoordig is dat wel anders, het naakt maakt onderdeel uit van een uitgekiende marketing strategie voor film, TV serie of programma, en wordt ook als zodanig ingezet.

Dat dit niet altijd het gewenste effect heeft, heeft Jess Donckers onlangs nog ondervonden met haar campagne voor de nieuwe lingeriecollectie van Madonna Nude 1979. De hele Vlaamse media wereld en programma’s als de Rode Loper coverde de lingerie fotoshoots van het fotomodel.

Hoewel het verkrijgen van veel gratis publiciteit voor het Playboy model dus in eerste instantie werkte, keerde deze publiciteit zich later als een boemerang tegen Jess Donckers en haar echtgenoot Frank Molnar, die dit zelfs moest bekopen met ontslag op staande voet bij GUNKtv.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten